Gå till innehåll
Uppsala Ponnyklubb
Uppsala Ponnyklubb

Vi har 2 hästar med feber

Vi har fått två hästar med febertopp och kommer därför att stänga vår anläggning för besökande hästar från och med idag onsdag 8 februari. Inga hästar får heller lämna anläggningen. Ordinarie lektioner pågår som vanligt!

Vi har fått två hästar med febertopp och kommer därför att stänga vår anläggning för besökande hästar från och med idag onsdag 8 februari. Inga hästar får heller lämna anläggningen.

De två hästarna med feber har flyttat ut till vårt isoleringsstall och vi tempar samtliga drygt 50 hästar på anläggningen ett par gånger per dag för att kunna hålla koll på om fler får feber.
I dagsläget har inte de drabbade hästarna några andra sjukdomssymtom, de är rätt pigga och äter och dricker bra.

Vi återkommer med mer info när vi vet hur det utvecklar sig och vi har fått provsvar.

Ridskolans ordinarie lektioner kommer rulla på som vanligt, vi stänger igenridningen för resterande dagar i vecka 6 och under vecka 7.
Har ni redan en bokad igenridning så får ni rida den lektionen. Blir det ingen spridning på febern så tar vi ett nytt beslut om när vi öppnar upp igenridningsmöjligheten igen- det är hästarna välmående som avgör den frågan.

Till våra elever - under den här perioden är det viktigt att du endast klappar och pysslar med den häst du ska rida på lektionen så vi tillsammans försöker minska eventuell smittspridningen.

Här nedan följer ett gäng goda råd som är viktigt att följa för dig som besöker olika stall, det gäller alltid oavsett om några hästar är sjuka eller ej:

Hästar kan precis som oss människor få olika förkylningar, influensa och virus.
Vi som rider och sköter om hästar kan tillsammans hjälpas åt att minska smittspridningen genom att vidta en del enkla åtgärder.
Nedan har vi satt ihop en enkel lista på punkter som kan vara bra att följa, oavsett om det är virusperiod eller inte.

För att minska smittspridning mellan olika hästar och stall:
- Om du rider på/besöker flera olika stall, byt gärna kläder eller tvätta dina kläder mellan besöken.

- Skor, hjälm och säkerhetsväst bör sprayas med virkon eller annat lämpligt desinfektionsmedel.

- Om ngn häst i stallet har uppvisat feber/förkylningssymtom senaste dagarna, så får man inte lämna stallet med annan häst, även om den är symtomfri, förrän dess att veterinären har lämnat klartecken.

- Om du ska åka iväg till en annan anläggning och träna, tävla osv, ta som vana att tempa din häst några dagar i förväg så du vet att den inte har/har haft feber när du åker iväg.

- Om du åker till en annan anläggning med din häst, lämna täcken, jackor mm i bilen/trailern, man behöver inte hänga dem på ridhussargen.

- Låt inte din häst nosa/hälsa på andra hästar.

- Du behöver inte klappa och gosa med alla hästar i stallet eller på tävlingsplatsen, utan nöj dig med att hantera den häst du ska rida.

- Smittor sprids olika, men framförallt näsflöde är smittsamt vid flera olika typer av virus. Det är lätt att få lite av hästens näsflöde på händer/jacka så ökar risken att man för det vidare till nästa häst man hälsar på.
Vill du veta mer om olika smittor som hästar kan drabbas av?

Sök information via seriösa webbplatser, såsom bla UDS, SVA eller Hästsverige.se
så att du får korrekt information från yrkeskunniga personer!
Undvik olika trådar på sociala medier där det tyvärr ofta blir ovetenskapliga diskussioner som ibland inte är att lita på.

Frågor besvaras via upk@uppsalaponnyklubb.se

Gabriella Pernler, Ridskolechef UPK

 

 

häst sjuk

Publicerad: 2023-02-08

Senast uppdaterad: 2023-02-08

Författare: Gabriella Pernler

Sponsorer

Besöksadress

Vaksala-Lunda 33
754 73 Uppsala

Postadress

Vaksala-Lunda 33
754 73 Uppsala

Kontakta oss

018- 31 71 03
upk@uppsalaponnyklubb.se

Bankgiro
798-7365